Persicaria odorata / VIETNAMSKÝ KORIANDR - RDESNO VONNÉ
Pikantní asijská bylinka pro milovníky asijské kuchyně.
Vietnamský koriandr je v našich končinách poměrně málo známá bylinka. Svou chutí potěší především milovníky asijských pokrmů, kterým dodává nezaměnitelnou pikantní chuť.
Pěstování
U nás se pěstuje jako přenosná nebo pokojová rostlina, protože není mrazuvzdorná. Od jara do podzimu ji lze pěstovat v květináči na zahradě, na zimu ji přeneseme do bytu nebo zimní zahrady. Čerstvé listy můžeme tak sklízet i přes zimu. Je náchylná na chladné teploty, vyhovuje jí proto dostatek slunce a dobře propustná hlinitopísčitá půda, která je bohatá na živiny. Rostlina má ráda vlhko, a proto potřebuje pravidelnou zálivku.
Použití
Při vaření se využívají čerstvé lístky, které se sypou do jídla podobně jako naše petrželka. Asiaté přidávají koriandr hojně do všech typů pokrmů, především do čerstvých salátů, pokrmů z masa a typických asijských nudlových polévek. Ideálně se pojí s chutí kari, čili a limetové šťávy. Ale pozor, lístky vietnamského koriandru se zásadně nevaří, přidávají se do jídla těsně před servírováním, jinak by ztratily svou kořeněnou chuť. Může se také nakrájet na chleba s máslem. Použijeme ho do rýžových pokrmů, k rybám, i pod dušené maso.
Účinky
Podporuje dobré trávení a zažívání, působí proti zácpě a nadýmání. Bylinka má protizánětlivé a antibakteriální účinky, výluhy z rostliny působí proti svědění, zánětů na kůži nebo akné. Ve Vietnamu se traduje, že má tato bylina schopnost tlumit sexuální touhu. Proto je prý oblíbenou bylinou mnohých budhistických mnichů žijících v celibátu.