Allium tuberosum / ČESNEKOVÁ PAŽITKA
Trvalka, kterou lze využít nejen v kuchyni a léčitelství, ale můžeme ji pěstovat pouze jako okrasnou rostlinu s nádherným bílým květenstvím, jež láká i spoustu užitečného hmyzu. Květenství lze využít i jako řezanou květinu do kytic, pokud je tedy nesníme. V prvním roce roste pomaleji než klasická pažitka, ale v dalších letech trsy zmohutní.
Pěstovat ji můžete jak v nádobách, tak na záhonech. Prospívá na slunném stanovišti v humózní propustné a spíše vlhčí zemině. Mrazuvzdornost do -40°C (zóna 3).
Česneková pažitka v kuchyni
Sníst se dá prakticky celá rostlina. Křehké ploché listy zvýrazní chuť pomazánek, salátů, polévek, vaječných pokrmů, hodí se na brambory, pod maso, nebo prostě na chleba s máslem či sádlem. Drobné cibulky se používají jako mnohem chuťově jemnější náhrada stroužků česneku. Čínská pažitka se přidává až těsně před dovařením pokrmu nebo do syrových jídel. Dlouhým vařením totiž ztrácí svou specifickou vůni i chuť.
Česneková pažitka jako léčivá bylina
Jako léčivá bylina se díky obsahu vitaminu C používá při celkovém vyčerpání lidského organismu a při oslabené imunitě. Česnekopažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, příznivě ovlivňuje ledviny a játra. Je účinná i proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Lístky této pažitky se přikládají i na štípance od hmyzu.
Recept na Česnekopažitkové pesto
250 g česnekové pažitky nahrubo nakrájíme, přidáme 5 g soli a 160 ml kvalitního, nejlépe zastudena lisovaného oleje a vše rozmixujete dohladka tyčovým mixérem. Slunečnicová semínka (50 g) umeleme a přimícháte k pestu. Nakonec vmícháme 60 g najemno strouhaného parmazánu.